8 Ocak 2017 Pazar

Indigo Blue: Lezbiyen Bir Yazarın Aşkla İmtihanı


indigo_blue_kapak_mangAnime_TR 
“Eşcinsel aşk” mangalarda sık rastlanan bir konu aslında. Üstelik neredeyse bu temanın tek hakim konu olduğu, kızlar ya da erkeklere seslenen gençlik mangaları da Japonya‘da oldukça popüler.

Mangaka Ebine Yamaji’nin Josei türünde sınıflandırılan çalışması Indigo Blue da, lezbiyen bir yazarın biri erkek, diğeri kadın iki aşkı arasındaki savrulmasını, yazarlık bunalımları, cinsellik ve yalanlarla süslediği zarif bir hikaye ile dikkat çekici bir şekilde anlatıyor. Manganın hikayesinin sadeliği kadar, belki de ondan çok daha fazla dikkat çeken yanı ise yalın çizimleri.

Karelemelerdeki rahatlık, kadın ve erkek bedenin yalınlığı, zeminin, gölgelerin ve ışığın çizimdeki etkisi ve arka plandaki şehir çizimindeki incelik, bireysel bir bunalımdan oluşan sakin, hatta durağan hikayeyi çok daha okunur kılıyor.indigo_blue_001_mangAnime_TR

YAZAR NAKAGAWA RUTSU’NUN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ AŞK ÜÇGENİ

Mangaka Yamaji’nin sade ve zarif hikayesini onun affına sığınarak ve ayrıntılarından söz ederek bir parça anlatmaya çalışayım öncelikle:
indigo_blue_010_mangAnime_TR
3 kişi etrafında dönen bir hikaye Indigo Blue.
Çevresindeki pek çok kişiye göre ‘soğuk’, kendine fazlasıyla hakim, 28 yaşında bir Nakagawa Rutsu esas kızımız. Rutsu’nun üniversitede beraber okuduğu ama yıllar sonra yakınlaştığı Ryuuji, Rutsu’nun hem kendisinden bir yaş büyük sevgilisi hem de editörü. Onun çalışmalarını okuyup değerlendirdiği gibi, Rutsu ile evlenip birlikte yaşamak istiyor bu yakışıklı genç. Nerve isimli edebiyat dergisinin editörü olan Yano Tamaki ise hikayenin üçüncü ayağı. Rutsu’nun okuru ve tanıştıktan kısa süre içinde amansız bir aşk ile birbirlerine bağlanacaklar. Yano ve Rutsu’nun inişli çıkışlı aşkı, Rutsu’nun Ryuuji ile ilişkisi ve tüm bunların bir yazarın yaratma sürecindeki sıkıntıları ile birleşimi aslında Indigo Blue.
indigo_blue_008_mangAnime_TR

Rutsu üniversite yıllarında yaşadığı bir aşk ve ilişkiyi hiç kimseye itiraf edemediği için yazmaya başlamış ve ortaya ilk romanı çıkmıştır. Kendisi ile okulda beraber okuyan ancak o dönemde çok da yakın bir ilişkileri olmayan Ryuuji yıllar sonra Rutsu ile yakınlaşacak, ancak pek de güllük gülistanlık olmayan bir ilişkileri olacaktır.
Cinsel olarak birbirilerine zevk vermektedirler ancak Rutsu, Ryuuji’den çok farklıdır. Onun gibi evlenmek, çocuk sahibi olmak istemez. Hayatının kimseye itiraf etmediği başka bir başka boyutu vardır. O boyut Yano Tamaki ile tanışması ile yeniden su yüzüne çıkacaktır.
indigo_blue_002_mangAnime_TR

HAYATINI KAĞIDA DÖKEN BİR YAZAR, YAZMAK İÇİN NELERE KATLANABİLİR?

Tamaki, Rutsu’nun üniversite yıllarındaki gizli aşkını anlattığı öyküsündeki karakterlerin ikisinin de kadın olduğunu, romanda hiç anlatılmasa da ilişkinin bir lezbiyen aşkı olduğunu anlamış ve bunu bir yazar olarak “hayranı” olduğu Rutsu’ya söylemiştir. Bu farkındalık Rutsu’nun sevgilisi Ryuuji ile olan ilişkisini iyice bozacaktır. Rutsu ile Yano arasında lezbiyen bir ilişki başlarken, Rutsu editörü de olan Ryuuji’den ayrılmayarak, birbirinden habersiz iki sevgilisini de “idare” edecektir. Bu durumun sebepleri arasında Rutsu’nun yazmaya çalıştığı roman için Ryuuji’ye editör olarak ihtiyaç duyması da önemli bir yer tutuyor.
indigo_blue_007_mangAnime_TR
Rutsu’nun aşık olduğu kadın ile editörü olan sevgilisi arasında bir tercih yapmaması, iki sevgilisi ile de birbirinden habersiz ilişkisini sürdürmesi, mangayı okuyanlarda “az sonra her şey ortaya çıkıverecek” duygusuyla heyecanı yükseltirken, birbirine geçmiş yalanların, çıkarlar için insanların birbirini kullanmasının, insanın kendisine bile itiraf etmekten kaçındığı gizli duyguların ard arda sıralandığı sayfalar akıp gidiyor.
indigo_blue_005_mangAnime_TR

YALANLAR, CİNSEL GERİLİMLER VE GENÇ KADININ RUH HALİ

Mangaka Yamaji 196 sayfada bir yazarın bireysel bunalımını, cinsel bir gerilimi, ne yapacağını bilememe halini anlattığı kadar; aldatan, faydalanmaya çalışan, sevdiğini söylediği iki insandan birden vazgeçmeyen bir genç kadının ruh halini de çok başarılı bir şekilde tasvir etmiş Indigo Blue’da.
Ebine Yamaji, zaten tüm eserlerinde bu ve benzer konuları işleyen bir mangaka. Indigo Blue dışında, Free soul ve Love My Life gibi çalışmaları ile tanınıyor. Mangaları Feel Young (フィールヤング) Young You (ヤングユ) gibi josei dergilerinde tefrika edilmiş. Fransızca ve İtalyanca’ya çevrilmiş. Resmi İngilizce baskısı olmadığı gibi Türkiye’de de (içerdiği cinsellik yüzünden) kitap olarak basılması hiç de kolay değil. Ancak özellikle fan-sub grupları tarafından çalışmaları Türkçeye çevrilmiş durumda. Kısa bir internet araştırması ile Indigo Blue’nun Türkçe versiyonu da bulabilirsiniz.
indigo_blue_003_mangAnime_TR

BİR TÜR OLARAK JOSEİ MANGA
Gelelim, tür olarak “Josei manga”nın ne olduğuna. Josei, genelde kadınlar tarafından çizilen ve 18 yaş üstü genç ve yetişkin kadın okuyucu kitlesini hedef alan mangalar için kullanılıyor. Kelime Japonca “dişi” anlamına geliyor ve cinselliğe dair bir doğrudan göndermesi yok.
Josei hikayeler genellikle, Japonya’da yaşayan kadınların gündelik yaşamları hakkında. İdealize edilmiş bir romantizm yerine gerçekçi bir aşkı anlatıyorlar. Yetişkinlere yönelik olması da cinselliğin daha rahat kullanılmasını sağlıyor.
indigo_blue_004_mangAnime_TR
SONUÇ OLARAK…
Tekrar etmek gerekirse, Indigo Blue, genç bir kadının biri erkek, diğeri kadın iki kişi arasındaki kaldığı bir aşk hikayesi. Esas karakterimiz olan Nakagawa Rutsu bir yanda hayatının aşkı olan kadını buluyor, diğer yanda kariyeri için vazgeçilmez olduğunu düşündüğü editör sevgilisi ile birlikteliğini sürdürüyor. Bireysel istekleri yüzünden iki kişinin hayatını acımasız ve düşüncesizce mahveden bir genç kadın Rutsu. Ancak bütün iyi hikayelerde olduğu gibi karakterler yaşanan olaylarla beraber gelişiyor, değişiyor, öğrendiklerinden ders çıkartıyor Indigo Blue’da da.
indigo_blue_009_mangAnime_TR
Rutsu manganın sonunda şöyle diyor kendi kendine:
“Hikayemi baştan okuyunca, satırların arasındaki boşlukta süzülürken onlarla karşılaşıyorum. O günkü Tamaki, o günkü Ryuuji ve o günkü kendimle. (…) Bir gün bu hikayenin varlığını unutmak isteyeceğimi, ve bunun için saatlerimi, günlerimi harcayacağımı düşünüyorum.”
indigo_blue_006_mangAnime_TR
Son bir not olarak da Mangaka Ebine Yamaji’nin bu çarpıcı hikayesini okumak için lezbiyen, eşcinsel ya da kadın olmanız gerekmediğini anımsatayım. Bu hikaye üç insanın yaşamından bir kesit ve insana dair bir manga. Yani ilgilenmek, okumak ya da sevmek için sizin de bir insan olmanız yeterli.
Ancak hikayenin temel örgüsünde cinselliğin önemli bir yer tuttuğunu da okumaya karar vermeden önce anımsamanız gerekiyor. Eğer erotizmden veya çıplak bedenlerden korkuyorsanız bu manga size göre değil.

Bu yazı ilk olarak 17 Ocak 2016'da manganimeTR.com sitesinde yayımlanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

kitaplık cini © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates