8 Ocak 2017 Pazar

Gon: Sessiz Sedasız Bir Küçük Dinozor

Japonya’nın aksine, Batı’da popülerlik kazanan bir manga olan Gon, “anarko-punk” özelliklerle dolu bir adalet ve şiddet anlayışı taşıyor.

Küçük bir dinozor olan Gon, mangaka Masashi Tanaka‘nın Japonya’dan çok Batı’da bilinen aynı isimli mangasının esas karakteridir.

Paleolitik çağın bir temsilcisi olan dinazorumuz, huysuz ve neşeli bir karakter olmasının yanı sıra çok zayıf ve küçük gözükmektedir. Ancak boyundan beklenmeyecek kadar güçlü ve çeviktir.

Gon (Manga) İthaki Yayınları

SESSİZ BİR DİNAZOR(CUK)

Kahramanımız Gon, ormanda birçok hayvan ile birlikte yaşamaktadır. Manga’nın en belirgin özelliği, onun Japonya dışındaki dünyada popüler olmasını da sağlayan hiç bir konuşma içermemesidir

Mangaka Tanaka eserinin sessizliği ile ilgili olarak düşüncesini şöyle anlatıyor: “Bu çalışma hiçbir diyalog içermiyor. İnsanlar hep bunu neden yaptığımı soruyor bana. Ben başından beri, konuşmanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Manga, gramer olmadan da bir dile sahip olmalıdır. Ayrıca hayvanların insan gibi konuşmalarının da garip olduğunu düşünüyorum. Mangada önemli olanın ifade sanatını geliştirmeye devam etmek olduğuna inanıyorum ve bunu yapmaya çalışıyorum.”

Gon (Manga) İthaki Yayınları

SESSİZ AMA SUSKUN DEĞİL

Gon‘un durumu için Türkçe’de çok güzel bir deyim var aslında: “Ufak tefek gördün de Karamürsel sepeti mi sandın?” denilen durum kahramanımızla bire bir uyuyor. Onun sessizliği suskunluğundan değil. Aksine, yırtıcı, işbitirici, hatta hilebaz bir karakter Gon. Güçsüzün yanında, zorbanın karşısında pozisyon almasıyla dinazorumuz, anarko-punk ideolojinin şiddete meyyal yanını temsil ediyor denilebilir. Maceralarında adaleti sağlamaya çalışmak gibi bir rol biçiyor çoğu kez kendine, ancak bu durum onun da etobur bir hayvan olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Gon (Manga) İthaki Yayınları

GON’UN YAYIN MACERASI

1991 yılında Japonya’da Kodansha tarafından yayımlanmaya başlanan manga, 1994 yılında İngiltere’de Mandarin Yayıncılık tarafından, ABD’de de 1996 yılında Paradox Press tarafından yayımlandı ve kısa zamanda popüler oldu.

1998 yılında, Japonya Medya Sanatları Festivalinde Mükemmellik Ödülü alan Gon, Türkçe’de de İthaki Yayınları tarafından 1999 Eylül’ünde büyük boy olarak basılmıştır. Gon’un bizim için en önemli özelliği, Türkiye’de yayımlanan ilk manga olmasıdır.

Bu yazı ilk olarak 19 Ocak 2016'da manganimeTR.com'da yayımlanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

kitaplık cini © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates