8 Şubat 2016 Pazartesi

Denizde Sömürü ve Mücadele : Yengeç Gemisi

Yengeç Gemisi (Kanikôsen), “proleter edebiyat”ın en iyi başarılı örneklerinden biri. İlk kez 1929’da yayımlanan roman, işkencede öldürülen komünist yazar Takici Kobayaşi’nin (1903-1933) başyapıtı olarak değerlendiriliyor.


Yengeç Gemisi (manga) yordam kitap

Variety Art Works ve East Press tarafından 2008 yılında manga olarak yayımlanan roman büyük ilgi görererek 1 milyona yakın bir satış rakamı elde etmiş. Kitabın Türkiye’deki baskısı H.Can Erkin’in çevirisi ile Yordam Kitap‘ın Manga serisinden çıktı.

Peki ne anlatıyor bu manga? Kapitalizmi ve ona karşı başkaldıranların mücadelesini anlatıyor Kobayaşi romanında. “Bu öykü kapitalizmin sömürü tarihinden bir yapraktır yalnızca…” diyerek biten kitapta ücret-emek, kapitalist-proleter, art-değer ve sümürü sistemini açıklayan satırlar da var.

Yengeç Gemisi (Manga) Yordam Kitap
Hikaye, 1920’lı yıllarda Hakko-Maru isimli bir balıkçı gemisinde geçiyor. Japonya’nın kuzeyinde, kutuplara yakın Hokkaido Limanı’ndan demir alan gemi soğuk denizlerde başlıyor yolculuğuna. Sadece Japon Ordusu’nun ihtiyaçları için yengeç avlamıyor gemi, aynı zamanda bir fabrika gibi çalışıyor: Yakalanan yengeçleri parçalıyor, işliyor, konserve haline getirip kutuluyor.

Lakin çalışma koşulları insanlık dışı. Geminin çalışanları, yoksul ailelerden gelen köylü çocukları. Taşeronların tuzağına düşmüş, borçlandırılarak çalışmak zorunda bırakılmış işçiler. Hiçbir hakları, sosyal güvenceleri olmadığı gibi, klostrofobik çalışma ortamı, aynı mekanı paylaşmak zorunda kalan farklı karakterlerin birbirleri ile giderek gerilen ilişkileri de cabası.

Yengeç Gemisi (Manga) Yordam Kitap
Fabrika gemideki işçileri yöneten ise Tokyo’daki malikânelerinde oturan patronları Suda’nın uşaklığını yapan şef Asakava. Asakava, Morimoto, Miyaguçi, Akiyuki, Yamada gibi gemideki işçileri günde 16 saat boyunca, öldüresiye çalıştırıyor. İki paket filtresiz sigara gemideki en büyük ödül. Ceza ise, kızgın demirle dağlama.

Yengeç Gemisi (Manga) Yordam Kitap

Hikayedeki düğüm noktası, fırtınalı bir havada yolunu kaybeden bir av takasının bir Sovyet gemisi tarafından kurtarılması ile başlıyor. Sovyet gemisinin kurtardığı Morimoto ve diğer Japon balıkçılar, kısa süre öncesinde düşman diye bildiği insanların, emekçilerin, insan gibi çalışma koşullarına tanık oluyor. İşlerin Sosyalist Devrim sonrası nasıl değiştiğini, dönüştüğünü gözleri ile görüyor. Bilinç tohumları ekilmiş olarak gemiye dönüyor ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başkaldırıyorlar…

Yengeç Gemisi (Manga) Yordam Kitap

Yengeç Gemisi, sınıf mücadelesinin, işçinin ve patronun, taşeronların, hak ve hukukun çiğnenmesinin, kuralsız çalışma koşullarının var olduğu her yere ve her zamana ai bir hikaye. O yüzden bugünün Türkiye’si için de,  söyleyecek sözü olanların okuyabileceği bir kitap.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

kitaplık cini © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates