7 Ekim 2013 Pazartesi

Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları #1 Yeditepe Canavarı

Seyfettin Efendi, Devrim Kunter'in oldukça emek harcayarak, kendi çizdiği, kendi yazdığı ve kendi yayınladığı çizgi roman.  "Olağanüstü Maceraları" alt başlığı, 01 olarak numaralandırılmış olması ve hikayenin finalinde devam sinyali verilmesi dikkat çekici bir seri ile karşı karşıya olduğumuz hissini doğuruyor. 


Ancak Seyfettin Efendi, oldukça postmodernist bir şekilde, Sherlock Holmes'den, Stoker'in Drakula'sından, Vampir hikayelerinden esinlenmiş/etkilenmiş bir hikaye olarak çıkıyor karşımıza.


Çizimler oldukça güzel, ancak derinlikli değil. Renklendirme ve bilgisayar efektleri ile sağlanana sanal derinlik yaratma çabası, ayrıntıları yok etmiş gibi. Seyfettin ve 4 arkadaşı yaşayan karakterler gibi değil, süper kahramanlara gönderme yapan karton tipler ne yazık ki. Birbirleri ile gerilim yaşayan Esat ve Pehlivan İsmail... Dönemine saç kesimi dışında hiç bir şekilde uymayan ve kadın karakter, İfşay-ı Sırr Teşkilatı'nın daha çok Seyfettin Efendi'den ibaret olduğu hissini uyandırıyor. 


Osmanlı/Yakın dönem cumhuriyet tarihine dair göndermeler ise dönem hikayesi olmasına rağmen oldukça kısıtlı. Hatta kimi zaman yanlış...


YAZININ BUNDAN SONRASI SINIRLI MİKTARDA İSPİYON İÇERİR






[Örneğin hikaye 10 Eylül 1924'te başlıyor ve Topkapı Sarayı'nın müze olmasından sık sık bahsediliyor. Ancak Saray'ın müze olarak açılış tarihi 9 Ekim 1924.

Yine 34. sayfadaki polis'in kıyafeti dönemine uygun değil. Hikayenin geçtiği sırada polisler şapka olarak kalpak takmaktadır. Hikayede ise klasik bir şapka var...]






Ancak bazı yanlış ve hikayenin zayıflığına rağmen, 96 sayfalık, kuşe kağıda, renkli olarak basılan çizgi roman ile iyi bir başlangıç yaptığını da söylemek lazım. 

Kunter'in Seyfettin Efendi için hazırladığı site ise şöyle:

http://seyfettinefendi.blogspot.com/

1 yorum:

Devrim Kunter dedi ki...

Selam,
Yazınız ve yorumunuz için teşekkür ederim. Adresinizi bilgi@seyfettinefendi.com'a yollarsanız Nisan ayında çıkacak kitaptan size de yollamak istiyorum.
Görüşmek üzere,
Devrim Kunter

Yorum Gönder

 

kitaplık cini © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates